Software LibreDebian GNU/Linux

Debian is een distributie van het GNU/Linux besturings systeem. Het is nauw verwant aan een distributeur, van welke SuSE en RedHat de meest bekende zijn. Het verschil is dat Debian een distributie voor de gemeenschap is, door deze gemeenschap.

We schenken speciale aandacht aan debian, aangezien het een kneedbare maar erg stabiele distributie is. Ook geloven we in de principes die vastgelegd zijn in het document dat de richting van Debian bepaald the debian social contract.
Software van hoge kwaliteit stelt ons in staat werk van een hoge kwaliteit af te leveren, en vrijelijk beschikbare software laat ons dat doen zonder onnodige barrieres op te werpen. Dit leid tot hogere productiviteit, zowel aan de kant van opdrachtgever als aan de uitvoerende kant.

Debian's primaire doel is niet om verkocht te worden. Een nieuwe versie zal slechts uitgebracht worden omdat hij klaar is, en niet vanwege externe redenen. Het heeft de reputatie ietwat lastig in gebruik te zijn, en niet erg vriendelijk voor mensen die net met GNU/Linux beginnen. (1). Aan de andere kant heeft het de reputatie opgebouwd van het meest solide en samenhangende besturingssysteem wat op dit moment beschikbaar is voor normaal computer gebruik.

Met meer dan 8000 software pakketten beschikbaar, en de garantie dat deze pakketten vrijelijk kunnen worden aangepast aan de eisen van een snel veranderende markt geloven wij dat Debian een geschikte kandidaat is als oplossing voor welk automatiserings probleem dan ook.

(1) Alhoewel verbeteringen constant plaatsvinden is Debian nog steeds lastig. Aangezien het voornamelijk gebruikt wordt door mensen die al vertrouwd zijn met GNU/Linux lopen gebruikersvriendelijkheden zoals grafische installaties en automatische hardware detectie nog steeds wat achter in vergelijking met andere distributeurs. Mocht u een nieuwkomer zijn binnen GNU/Linux dan is het misschien verstandig om onze links sectie te bezoeken om uzelf te informeren over de andere distributies waarvan sommige voornamelijk gericht zijn op desktop gebruik.


Back to menu

WebMake Logo